Преходът,
който не стана така,
както бе замислен


Хората

Иван Ангелов

Иван Ангелов

Иван Ангелов, проф., чл. кор. на БАН, е роден в с. Българин, Харманлийско. Завършва икономика във Висшия икономически институт “Карл Маркс” в София (днес Университет за национално и световно стопанство - УНСС). Научен сътрудник e в Икономическия институт на БАН (1960), а по-късно и завеждащ секция „Макроикономическа политика” (1996). В периода (1970-1981) е директор на отдел в Организацията на ООН за промишлено развитие – ЮНИДО. През 1987 г. става професор, а през 1995 г. – член-кореспондент на БАН.

Бил е председател на Надзорния съвет на „Балканбанк” (1995) и икономически съветник на премиерите Георги Атанасов (1986-1990), Андрей Луканов (1990) и Жан Виденов (1995-1997).

През 1990 г. проф. Иван Ангелов е главен икономически съветник на премиера Андрей Луканов.


Ричард У. Ран

Ричард У. Ран

Ричард У. Ран е старши научен сътрудник в института „Катон”, председател на Института за глобален икономически растеж и член на редакционната колегия на Cayman Financial Review. Той е водещ на седмичната икономическа рубрика във в. „Уошингтън поуст”. Неговите коментари се публикуват и в много други вестници по света. Д-р Ран е бил член на Съвета на Управлението на паричното обръщение на Каймановите острови, което ръководи най-големия в света офшорен финансов център. Ричард Ран е заемал поста на вицепрезидент и главен икономист на Търговската камара на САЩ. Той е основател на компаниите Новекон, днес собственост на Дау корнинг (американска мултинационална корпорация). Написал е стотици статии за водещи вестници, дал е своя принос в списването за многобройни книги и професионални списания. Понастоящем е главен редактор на Journal of Economic Growth. Д-р Ран е преподавал в редица университети, седемдесет и пет пъти е представял пред Конгреса на САЩ доказателствени материали по икономически въпроси и често коментира в редица радио и телевизионни предавания. Бил е икономически съветник на редица високопоставени държавни ръководители както в родината си - на президента на САЩ Джордж Х.У. Буш по време на кампанията му през 1988 г.по света, така и по света – на бившия министър-председател на Русия Егор Гайдар. Ричард Ран е съпредседател на Проекта за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България.

Докторската си степен получава в Колумбийския университет. Ричард Ран е удостоен от университета Пепердин с титлата почетен доктор на юридическите науки.


Венцислав Димитров

Венцислав Димитров

Венцислав Димитров е роден в София. Завършва международни икономически отношения във Висшия икономически институт “Карл Маркс” в София (днес Университет за национално и световно стопанство - УНСС) и математика в Софийския университет „Климент Охридски”. Депутат е в Седмото велико народно събрание, което изработва и приема конституция на Република България. Парламентарната си дейност той продължава последователно и в следващите обикновени събрания 36 ОНС, 37 ОНС и 38 ОНС. През 2001 г. става един от създателите на НДСВ. Икономически съветник на президента Георги Първанов (2007-2012).

През 1990 г. Венцислав Димитров е депутат от Великото народно събрание и председател на бюджетната комисия в парламента.


Роналд Ът

Роналд Ът

Д-р Роналд Ът днес е писател и икономически консултант на свободна практика във Фредериксбург, щата Вирджиния. Преди това е бил старши научен сътрудник във фондация „Херитидж”. През 1987 г. е назначен за директор в новоучредената от президента Роналд Рейгън Комисия по въпросите на приватизацията. През 2012 г. Рон пубикува своята книга Ships of Oak and Guns of Iron: The War of 1812 and the Birth of the American Navy, която предлага на читателите интригуваща хроника на войната от 1812 г., както и една уникална гледна точка за раждането на военноморските сили на САЩ.

През 1990 г. Роналд Ът е вицепрезидент на Фондацията на националната камара и работи в тясно сътрудничество с Ричард Ран за планирането, финансирането и изпълнението на проекта за българския преход.


Боян Славенков

Боян Славенков

Боян Славенков, доц., д.и.н., научен сътрудник в Икономическия институт на Българската академия на науките до 1991 г. Понастоящем е преподавател по икономика в катедра „Управление и количествени методи в икономиката” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Бил е съветник по икономическите въпроси на президента Жельо Желев (1992-1997).


Марк Блумфийлд

Марк Блумфийлд

Марк Блумфийлд е президент на Американския съвет за формиране на капитала (ACCF) – и изпълнителен директор на Центъра за политически изследвания - мозъчен тръст по въпросите на икономическа политика, който е към ACCF. Американският съвет за формиране на капитала е значима организация, финансирана от бизнеса, която провежда застъпническа, изследователска и просветителска дейност в полза на политика за икономически растеж - данъчна, енергийна, регулаторна и търговска. На този пост Блумфийлд е и по време на разработването на проекта за икономически преход в България. „Връзката” на Марк с България има дълга история. Той е живял в София в периода 1962-1964 г., когато неговият баща работи в посолството на САЩ. Трийсет години по-късно Марк Блумфийлд се завръща в България във връзка с проекта за преход към пазарна икономика и възобновява интереса си към страната, нейната политика, икономика, култура и спорт. Марк участва в софийския маратон през 1996 г. Но далеч по-важно е, че в София среща бъдещата си съпруга – французойка, живееща в българската столица. Той е учредител и директор на Българо-американското общество за приятелство. Той произнася слово при откриването на паметника на Васил Левски пред сградата на българското посолство във Вашингтон (1996).


Върнете се в началото